Verhaal

Even voorstellen

Ik ben Hannah van Kookanje. Ik ben in de eerste plaats mama van drie eigenzinnige dochters, Helena (11 jaar), Laura (8 jaar) en Rosalie (4 jaar).

De afgelopen jaren nam ik de tijd om mijn eigen weg te vinden en mijn eigen ‘verhaal’ te schrijven. Ik organiseer nu kleinschalige, gezellige kookworkshops voor jonge kinderen (3 – 8 jaar) in Gent en omgeving en maak KookKits. Ik heb geen eigen atelier, maar ga op zoek naar ‘locaties-met-een-verhaal’ voor mijn workshops. Ook organisaties kunnen bij mij terecht voor kookworkshops op maat of vorming.

Mijn keuken is mijn favoriete ruimte in het huis. Koken is al heel lang ‘mijn ding’. Als kind genoot ik ervan om mijn moeder of meme te helpen in de keuken. Later mocht ik alleen kokkerellen en recepten uit mijn kinderkookboek uit te proberen. Ook tijdens mijn reizen (of een uitstapje in de winkel) ontdek ik graag nieuwe smaken en geuren. En ik blijf mijn collectie kookboeken uitbreiden met mooie exemplaren.

Toen ik mama werd, wilde ik mijn liefde voor eten graag doorgeven aan mijn kinderen. Uit deze momenten rond onze keukentafel werd ‘Kookanje’ geboren.

De seizoenen vormen de rode de draad doorheen mijn gerechten. Ik kies bewust voor eenvoudige gerechten, die je ook thuis samen met de kinderen kan bereiden. Vaak spelen groenten en fruit hierin de hoofdrol.

Mijn missie is om kinderen kookplezier te laten ervaren en ouders te enthousiasmeren om ook eens thuis samen met de kinderen te koken.

Vanwaar komt de naam ‘Kookanje’?

‘Kookanje’ is afgeleid van ‘Het Land van Kokanje’, een middeleeuwse fantasie over Luilekkerland, zoals te zien op het schilderij van Breugel.
De middeleeuwer droomde in tijden van schaarste en altijd aanwezige honger over vliegende gebraden ganzen, bergen rijstpap, daken bedekt met pannenkoeken …

De naam kwam jaren geleden toevallig om mijn pad en ik heb het altijd een heel mooi beeld gevonden. Het leek me een goede naam om een van mijn ‘dromen’ vorm te geven. De extra ‘o’ is geen schrijffout, want in mijn ‘Kookanje’ gaat het niet alleen over eten, maar ook over koken. En zo is het ook mijn eigenste ‘Kookanje’, dat ik met heel veel kinderen en grote mensen wil delen.

Land van Kokanje, Pieter Breughel de Oude (1567)

Mijn lievelingseten en -drinken?

Pannenkoeken, mosselen, kaneel, versgebakken brood, pompoen, scones en papsaus (een West-Vlaams gerecht: gekookte aardappelen, gekookte eieren, saus van gerstepap en fijngesneden uitjes) is mijn lievelingseten. Ik drink heel graag cappuccino-met-melkschuin, cider en mojito.

Mijn favoriete kookboeken

Ik heb een heel uitgebreide kookboekencollectie (en blijf deze graag aanvullen). Dit zijn mijn favorieten.

  • ‘Het ecologisch kookboek’ van Velt (de oude, beduimelde versie uit mijn studentenjaren)
  • De kookboeken van de Hemsley-zussen
  • De prachtig vormgegeven kookboeken van Tessa Kiros