- Neem de tijd om samen te koken. Eigenlijk is het een ideale activiteit om te onthaasten ;-). De lekkerste gerechten bereid je met aandacht en liefde, zowel voor de producten als voor de mensen voor wie je ze maakt.
- Doe samen boodschappen. Of trek erop uit om groenten te oogsten in de moestuin, fruit te plukken, bloemen en kruiden te verzamelen, eieren te rapen of koop eens verse melk bij de boer.
- Zet alle ingrediënten en keukengerei op voorhand klaar.
- Laat de kinderen helpen bij het wegen of meten van de ingrediënten. Voor kleuters is het gemakkelijker om de hoeveelheden in theelepels, eetlepels en kopjes uit te drukken. Bij de meeste recepten op www.kookanje.be vind je de hoeveelheden op de beide manieren.
1 eetlepel suiker ongeveer 12 g 1 eetlepel boter ongeveer 15 g 1 eetlepel bloem ongeveer 10 g 1 kopje vloeistof ongeveer 100 ml 1 kopje bloem ongeveer 100 g 1 afgestreken theelepel zout ongeveer 3 g - Kook je met hele kleintjes, houd er dan rekening mee dat ze hun aandacht er niet lang bij kunnen houden. Bereid daarom zoveel mogelijk zelf voor en laat hen pas helpen op het moment dat voor hen het leukst is, bijvoorbeeld het uitduwen van koekjes met vormpjes uit deeg.
- Laat de kinderen een short (of kleren die vuil mogen worden) aantrekken.
- Zet een trapje of stoeltje klaar. Zo zijn de kleine koks net groot genoeg om mee te roeren in de potten en pannen.
- Met een dunschiller kunnen kinderen veel groenten en stukken fruit op een veilige manier schiller.
- Geef de kinderen een geribbeld mes en een plankje om groenten, fruit, boter … in stukjes te snijden.
- Kneden met de handen vinden de meeste kinderen super! Gebruik een bakmat of een plastic tafelkleed als ondergrond. Dan kan je achteraf alles gemakkelijk schoonmaken.
- Proeven is het leukste deel van de activiteit! Laat de kinderen de kommen uitlepelen, lepels aflikken en af en toe een stukje voorproeven.
- Maak van de maaltijd een klein feest! Dek de tafel met zorg. Het is extra leuk om ook eens op een gewone dag het beste servies uit de kast te halen. Presenteer het eten in mooie kommen of op kleurrijke schalen. Versier de tafel met kaarsjes of lampionnen. Leg servetten klaar of plooi deze in mooie vormen. Getekende menukaarten en vaasjes met zelf geplukte bloemen maken een tafel extra feestelijk.