‘Miss Mastel’

‘Miss Mastel’ is een nevenproject van Kookanje. ‘Miss Mastel’ biedt mini-workshops mastellen strijken aan voor kleine en grote fijnproevers van 3 – 99 jaar. ‘Gestrken mastellen’, een authentiek Gents streekproduct, staat centraal tijdens de mini-workshop. Je maakt kennis met het verhaal achter het gerecht, leert de kneepjes van het vak om zelf perfecte ‘gestreken mastellen’ te maken en proeft tot slot!

Over ‘gestreken mastellen’

Gestreken mastellen

Een ‘gestreken mastel’ is een stukje Gentse culinaire geschiedenis. Het was ‘snoep voor de gewone man’ in een stad vol arbeiderswijken.

Mastellen zijn zachte broodjes gemaakt uit sandwichdeeg met veel kaneel. In het midden van de mastel zit een putje. Kaneel werd vroeger veel gebruikt in de Gentse keuken. De geur van de specerij verjaagt immers insecten, die in het waterrijke Gent overvloedig aanwezig waren.

Gentse mastellen

Net om die reden gebruikte men mastellen als ‘pintje dekje’ (een soort dekseltje op bier), zodat er geen insecten in het bier zouden komen. Op het einde van de dag waren de mastellen keihard. Maar niets ging verloren … De mastellen werden een beetje vochtig gemaakt, opengesneden, bestreken met boter en bestrooid met suiker. De warmte van het strijkijzer laat de boter smelten en de suiker karameliseren.

Boek een mini-workshop

Boek een mini-workshop als authentieke belevenis tijdens een toeristische uitstap, voor een feestje of andere speciale gelegenheid.

Neem vrijblijvend contact op voor een voorstel op maat.