Recepten – Voorlezen – Knutselen
Boodschappenlijstje
De in het boodschappenlijstje aangeduide hoeveelheden, zijn de meest voorkomende verpakkingen in de winkel. De precieze hoeveelheid vind je bij de recepten.
- een pakje boter (250 g)
- 1 kg patisseriebloem
- 1 kg zelfrijzende bloem
- 1 kg fijne (riet)suiker
- 1/2 liter melk
- 1 doosjes poedersuiker (250 g)
- 1 potje mascarpone (250 g)
- 1 klein brikje room – 40% (20 cl)
- 6 eieren
- 2 zakjes vanillesuiker *
*Tip: Je kan zelf vanillesuiker maken door een of meerdere gebruikte vanillepeulen in een afgesloten bokaal met suiker te bewaren. De peulen geven hun smaak af aan de suiker.
Voorbereiding en materiaal
Werk met de kinderen aan een tafel en bescherm de tafel met plastic tafelzeil. Dit is de perfecte bakmat voor het maken van de stempelkoekjes én bovendien maak je na het koken alles gemakkelijker schoon.
Check onze tips om samen met kinderen te koken.
Zet alle materiaal vooraf klaar.
- een keukenweegschaal
- een kom
- enkele mengkommetjes
- een vork, een eetlepel, een theelepel en een mes
- een deegrol
- huishoudfolie of een vershoudzakje
- een koekjesstempel
- een glas (net iets groter dan de koekjesstempel)
- papieren cupcakevormpjes
- een bakplaat voor cupcakes of siliconevormpjes
- een bakplaat, bakpapier
- een oven
- eventueel een spuitzak
Recepten
Stempelkoekjes
Wat heb je nodig?
Voor ongeveer 15 koekjes
- 75 g (plantaardige) boter
- 10 eetlepels (100 g) patisseriebloem
- 3 eetlepels (30 g) poedersuiker
- een zakje vanillesuiker
En ook een kom, een vork, een lepel, een mes, een deegrol, een koekjesstempel, een glas (net iets groter dan de koekjesstempel), een bakplaat, bakpapier en een oven
Hoe ga je te werk?
Meng alle ingrediënten in een kom met een vork.
Stort het deegmengsel op het werkblad en kneed tot een stevige bol.
Stop het deeg in een vershoudzakje of wikkel het in huishoudfolie en zet het ongeveer een uur in de koelkast.
Kneed het deeg nog even en rol dan uit tot een lap die ongeveer 0,5 cm dik is.
Druk de stempel in het deeg. Duw vervolgens het gestempeld stukje uit het deeg met het glas of snijd errond. Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier.
Bak de koekjes 10 – 15 min. in een voorverwarmde oven op 175°C.
Cupcakes met mascarponeroom
Wat heb je nodig?
Voor 9 cupcakes
- 125 g zachte boter
- 10 eetlepels (125 g) suiker
- 12 eetlepels (125 g) zelfrijzende bloem
- 2 zakjes vanillesuiker
- 2 eieren
- 1 eetlepel melk
- een half potje mascarpone (125 g)
- 6 eetlepels slagroom
- 1 eetlepels bloemsuiker
- hartjesstrooisel

En ook een kom, een mengkommetje, een vork, een eetlepel, een theelepel, cupcakevormpjes, bakplaat voor cupcakes of siliconevormpjes en een oven
Hoe ga je te werk?
Meng de boter en de suiker in een pot.
Roer de eieren onder het botermengsel.
Voeg vervolgens beetje bij beetje de bloem toe en tot slot de melk.
Mix eventueel het deeg nog even.
Verdeel het deeg over 9 cupcakevormpjes en zet ze in een voorverwarmde oven op 175°C.
Laat de cakes 15 tot 20 minuten bakken en koel ze daarna af op een rooster.
Meng de mascarpone met een zakje vanillesuiker en een eetlepel bloemsuiker. Lepel de slagroom eronder en roer tot je een glad mengsel hebt.
Spuit met een spuitzak of lepel de mascarponeroom op de afgekoelde cupcakes en versier met het hartjesstrooisel.
Enkele andere ideeën om hartjesstrooisel te gebruiken.
- Maak een ‘coupe d’amour’ van een ijsje.
- Werk het glazuur op koekjes, donuts of cakepops af met hartjes.
Voorlezen
Lees het boek ‘Raad eens hoeveel ik van je hou’ voor. Een liefdesverhaal voor groot en klein.

Knutselen
- Knip rozenblaadjes of hartjes uit het zijdepapier.
- Versier de taartdoos met stiften en stop er koekjes of cupcakes voor je liefste in.
- Verpak de koekjes in een mooie bokaal. Teken met een krijtstift hartjes op de bokaal.
‘Spread the love’
Deel een leuke foto van je kookworkshop en je gebak met #kookanje. Altijd leuk om te zien.