Social media

Facebook
Pinterest
Instagram

Zelfgebakken brood(jes)

Zelfgebakken brood(jes)

Donderdag is het bakdag in de klas van Laura. Omdat er vandaag geen school is en de brooddoos leeg is, is het hier dus bakdag met de dochters. We maken eerst het deeg samen en daarna kneedt iedereen een bolletje.

Ik gebruik altijd gedroogde gist, omdat je dit veel langer kan bewaren dan verse gist. Zo heb je altijd je materiaal in huis om zelfgebakken brood op de tafel te zetten. Je kunt het brood bakken in een bakvorm, maar je kan het ook onmiddellijk op een bakplaat leggen.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten

Laat de kinderen zelf de ingrediënten en meten.

  • 500 g bloem (wit of een mengeling van wit en bruin)
  • 250 ml lauw water
  • 1 eetlepel olijf- of zonnebloemolie
  • een zakje of een eetlepel gedroogde gist
  • een eetlepel zout
  • zonnebloemolie

Materiaal

  • een plastic kom
  • een lepel
  • een plastic tafelkleed of bakmat
  • een bakvorm of bakplaat
  • een schone keukenhanddoek.

Hoe ga je te werk?

Was je handen goed en trek een schort aan.

Zet alle ingrediënten en materiaal klaar.

Meng de bloem, droge gist en het zout in de plastic kom.

Roer het water samen met de olie beetje bij beetje met een lepel door het bloemmengsel.

Gebruik een met olie ingewreven deegmat of tafelzeil als ondergrond om het deeg met de handen te kneden. Geef ieder kind een stukje deeg. Kneed het deeg een vijftal minuten tot je een soepele bol krijgt. Is het deeg te droog, voeg dan een klein beetje extra water toe. Is het te nat, voeg dan een beetje bloem toe. Het deeg mag niet meer plakken en moet veerkrachtig aanvoelen.

Laat het deeg drie kwartier ‘slapen’ (rijzen) onder ‘een dekentje’ (vochtige handdoek) op een warme, tochtvrije plek. Het deeg verdubbelt ongeveer.

Duw daarna de lucht met je vuisten uit het deeg. Dat kan je doen door erop te trommelen.

  • Voor een groot brood: Leg het deeg in een met olie ingevette bakvorm of op een bakplaat.
  • Voor kleine broodjes: Verdeel het deeg in bolletjes of maak er vormpjes van (een slak, een worst, een appel …). Dit is hét topmoment voor kinderen.

Bedek het brood of de broodjes weer met de vochtige handdoek. Laat het deeg nog een half uurtje rijzen.

Bak in een voorverwarmde oven op 175°C.

  • Voor een groot brood: 45 minuten
  • Voor kleine broodjes: 20 minuten

Laat je brood(jes) afkoelen op een rooster.

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.