Social media

Facebook
Pinterest
Instagram

Appelflappen

Appelflappen

Deze appelflappen maakte ik vroeger samen met mijn meme.

Laat de kinderen zoveel mogelijk zelf doen. Kleuters kunnen het recept onder begeleiding maken. Vanaf 8 – 9 jaar kunnen de kinderen alleen aan de slag (als je een oogje in het zeil houdt). Ze zijn een heel eind zoet met het schillen van de appels en het snijden van kleine stukjes. Bovendien zit er heel weinig suiker in de appelflappen.

In het recept staan aanwijzingen om de appelflappen helemaal plantaardig te maken.

Wat heb je nodig?

Voor 4 appelflappen

Ingrediënten

  • 2 appels
  • een rol kant-en-klaar bladerdeeg
  • 1 eetlepel (bruine) suiker
  • een beetje (of heel veel) kaneel
  • eventueel rozijntjes
  • een ei (of plantaardige melk voor de veganversie)

Materiaal

  • een dunschiller
  • een snijplankje
  • een gewoon ‘eetmes’ (voor de kinderen)
  • een aardappelmes (voor de ‘grote mensen’)
  • een stuk bakpapier
  • een kom
  • een kopje
  • een eetlepel
  • een vork

Hoe ga je te werk?

Was je handen goed en trek een schort aan.

Zet alle ingrediënten en materiaal klaar op de tafel.

Schil de appels met een dunschiller. Snijd de appel dan in twee stukken en verwijder dan het klokhuis met een aardappelmes (taakje voor ‘grote mensen’). Snijd de appel in ‘piepkleine stukjes’ en leg ze in de kom. Zijn de appels nog niet klein genoeg gesneden, dan kan je de stukjes achteraf nog wat kleiner snijden.

Meng de suiker, het kaneel (ik gebruik graag veel) en eventueel de rozijnen tussen de appels.

Maak het pak bladerdeeg open en rol uit. Laat het bladerdeeg op het bakpapier liggen en snijd het bladerdeeg in vier even grote stukken.

Doe een beetje water in een kopje. Maak je vingers nat en bestrijk de randen van het bladerdeeg met een beetje water. Zo blijft de appelflap goed dichtplakken.

Leg op de helft van het deegflapje een hoopje appels (ongeveer anderhalve eetlepel). Plooi de appelflap dicht, zodat de twee even grote stukken op elkaar komen te liggen. Duw eventueel de appels een beetje opzij, zodat je het deeglapje goed kan dichtplooien. Duw de randen eerst dicht met je vingers en daarna met de vork. Zitten er scheurtjes in het deeg, ‘lap’ je appelflap dan op met stukje deeg die dubbel liggen.

Breek het ei en doe de eierdooier in een kopje. Het eiwit heb je niet nodig. Klop de eierdooier los met een vork. Strijk de appelflappen met je vingertoppen in met eigeel. Zo zullen ze mooi blinken als ze uit de oven komen. Maak je de appelflappen helemaal plantaardig, bestrijk ze dan met plantaardige melk.

Houd met z’n tweeën de hoeken van het bakpapier vast en verplaats op deze manier de appelflappen naar de bakplaat.

Bak de appelflappen 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.