Social media

Facebook
Pinterest
Instagram

Groene pannenkoeken

Groene pannenkoeken

Het is een feest om dezer dagen rond te wandelen in onze moestuin. Iedere dag valt er wel iets te plukken: bijvoorbeeld spinazie. Aangezien de omvang van onze moestuin niet reusachtige is (en het dus eerder een moestuintje is …), hebben we er te weinig voor een gezinsportie gestoofde spinazie. Daarom gebruik ik de spinazie rauw. Ik heb ze, samen met een heleboel andere groene kruiden, verstopt in pannenkoeken. De pannenkoeken krijgen een mooie groene kleur. Je eet ze met een laagje cottage cheese of ricotta en een slaatje erbij. Het is ook een supergerecht om mee te nemen voor een zomerse picknick met kinderen of een potluck.

Het recept

Voor 10 tot 15 pannenkoeken

Wat heb je nodig?

  • 2,5 kopje speltmeel (250 g)
  • een zakje (11 g) gedroogde gist of een half blokje verse gist (20 g), opgelost in een beetje lauw water
  • 3 eieren
  • een klontje gesmolten boter
  • 5 kopjes (een halve liter) lauwe (plantaardige) melk
  • een snuifje zout
  • een vergiet vol verse spinazie
  • een handvol groene kruiden: peterselie, bieslook, brandneteltoppen, munt …
  • boter om de pannenkoeken in te bakken

Hoe ga je te werk?

Spoel de spinazie en de tuinkruiden goed en maal ze fijn in een hakmolen.

Meng de gedroogde gist met de bloem en het zout. Werk je met verse gist, maak dan een kuiltje in de bloem en giet er de opgeloste gist in. Strooi het zout op de rand van de bloem, zodat verse gist en bloem niet met elkaar in contact komen. Voeg de melk beetje bij beetje bij de bloem en meng alles met een klopper of een mixer.

Breek de eieren tegen de rand van de kom en doe ze bij het deeg, samen met de gesmolten boter. Mix het deeg goed.

Meng het spinazie-kruidenmengsel doorheen het deeg.

Laat het deeg een half uur slapen (rijzen) onder een vochtige handdoek. Ondertussen ontstaan luchtbelletjes in het deeg en verdubbelt het deeg bijna in volume.

Smelt een klontje boter of een beetje vloeibare boter in een koekenpan. Verspreid de boter over de hele pan.

Giet een pollepel pannenkoekendeeg in de warme pan en draai de pan langzaam van links naar rechts tot het deeg mooi over de pan verspreid is.

Wacht tot het deeg gestold is en ga dan voorzichtig onder de pannenkoek met een bakspatel en draai de pannenkoek om. Laat ook de andere kant een halve minuut tot een minuut bakken. Leg de pannenkoek vervolgens op een bord.

Bak zo al het deeg op. Doe na drie tot vier pannenkoeken telkens een nieuw klontje boter in de pan, zodat de pannenkoeken niet aanbakken.

Please follow and like us:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.