Social media

Facebook
Pinterest
Instagram

Hete bliksem #veggie

Hete bliksem #veggie

‘Hete bliksem’ is een typisch wintergerecht dat vaak rond de sinterklaasperiode gemaakt wordt. Het is een oud Nederlands recept voor een ovenschotel met appels en aardappelen. Hierbij komt dan meestal gehakt of spek. Hier kies ik voor een vegetarische versie met lokale ingrediënten van Voedselteams. Dit netwerk brengt korte keten in de praktijk. Je koopt samen met mensen uit je buurt ingrediënten aan van boeren en producenten uit de omgeving. Wij doen al jaren een groot deel van onze inkopen via dit netwerk. De ingrediënten zijn kraakvers, het aanbod is doorheen de jaren uitgegroeid tot een specialiteitenwinkel en je kan alles dichtbij afhalen.

‘Hete bliksem’ is een echte topper voor kinderen. Laat de kinderen ook helpen tijdens het koken. Bijvoorbeeld bij het schillen van de appels en de aardappelen, appels in stukjes snijden, aardappelen wassen … Dan smaakt straks extra lekker aan tafel!

 

Ingrediënten

De ingrediënten van de producenten van de Voedselteams Oost-Vlaanderen Noord zijn tussen haakjes aangeduid.

 

Bereiding

Schil de aardappelen en kook ze in licht gezouten water.

Schil de appels en snijd ze in dobbelsteentjes van ongeveer 1 cm.

Stoof de appels in een klontje boter en voeg de stroop toe als de appels uiteen beginnen te vallen.

Snijd de ui in stukjes en stoof deze met een klontje boter. Voeg vervolgens het seitangehakt toe en roerbak. Kruid met paprikapoeder, peper en zout.

Pureer daarna de aardappelen en meng er boter onder. Kruid met nootmuskaat. Houd nog een klein beetje boter over om in klontjes op het paneermeel te leggen.

Neem een ovenschotel. Op de bodem komt een laagje seitangehakt. Daarop komen de gestoofde appels en dan de puree. Werk af met een laagje paneermeel en enkele klontjes boter.

Zet de ovenschotel 30 minuten in een voorverwarmde oven.

Please follow and like us: