Social media

Facebook
Pinterest
Instagram

Vlierbloesemsiroop

Vlierbloesemsiroop

Voor sommige dingen moet je het juiste moment kiezen. Eens dat voorbij is, duurt het weer een heel eind voor het weer zover is. Vlierbloesems zijn zoiets. Eind mei – begin juni beginnen de vlieren (sambucus nigra) te bloeien. Dan heb je enkele weken de tijd om vlierbloesems te plukken. Om bijvoorbeeld vlierbloesemsiroop te maken. Of vlierbloesempannenkoeken.

Helena en Laura vinden het leuk om mee te helpen plukken. Ik vind het belangrijk om ze te leren dat je veel lekkere dingen uit de natuur kan halen. Helena heeft ondertussen al een eigen klassement voor de bloemen die we onderweg tegenkomen: ‘eetbaar’ en ‘niet eetbaar’. Ook in de tuin haalt ze er moeiteloos de eetbare bloemen en blaadjes uit.

Vlierbloesems pluk je best een eind van een drukke weg. ’s Ochtends vroeg is het beste moment. De bloesems hebben dan het meest aroma. Pluk op een droge dag. Kies vlierbloesemschermen waarvan de bloesems zo goed als allemaal open zijn. Het is belangrijk om de schermen niet te wassen, want dan gaat veel stuifmeel en smaak verloren. Schud de schermen eventueel voorzichtig om vuil of insecten te verwijderen.

Vlierbloesems

 

Het recept

Wat heb je nodig?

Voor 2 liter

  • 20 vlierschermen
  • 20 kopjes (2 liter) koud water
  • 4 biologische citroenen
  • 2 pakken rietsuiker (2 kg)
  • 2 eetlepels citroenzuur (verkrijgbaar bij de apotheek)

Hoe ga je te werk?
Snijd de citroenen in stukken en leg ze samen met de vlierbloesems in een pot en giet het water erover.

Dek de pot af en zet deze een nacht op een koele plaats (bijvoorbeeld een kelder).

Kookanje - Vlierbloesens

Leg de neteldoek in een vergiet en plaats deze op een andere kookpot.

Giet het sap voorzichtig door het vergiet. De bloemetjes en citroenen blijven in het vergiet liggen.

Zet de kookpot met het mengsel op een laag vuurtje en voeg al roerend de suiker en het citroenzuur toe. Laat het mengsel net niet koken.

Giet het vlierbloesemsiroop in gesteriliseerde flessen, draai de dop erop en keer onmiddellijk om. Je kan het vlierbloesemsiroop één tot twee maanden bewaren in de koelkast.

 

Voor één glas vlierbloesemlimonade heb je een bodempje vlierbloesemsap nodig. Vul aan met water of spuitwater.

 

 

Please follow and like us: