Social media

Facebook
Pinterest
Instagram

Pizza

Pizza

Zelfgemaakte pizza is niet alleen superlekker, het is ook heel eenvoudig om te maken. Tenminste, als je net als ik een kleine helper(s) hebt. Ik maakte deze pizza tijdens een van mijn kookworkshop voor kinderen.

Het moeilijkste om pizza met een knapperige bodem te maken in een ‘huisoven’. Daarvoor zijn er enkele belangrijke tips. Gebruik ‘Italiaanse bloem’. Dit is bloem met een hoog eiwitgehalte. Ik kan je de bloem van Flourpower, gemalen in de Artemeersmolen in Poeke, heel erg aanbevelen. Ik heb ervaren dat het ook helpt om de ovenplaten, waarop je de pizza bakt, op te warmen tijdens het voorverwarmen van de oven, zodat ze heel warm zijn als je het deeg erop legt. Ik beleg het deeg met een dun laagje passata, in plaats van met veel tomatensaus. Zo wordt het deeg niet week.

Pizza is een topper voor kieskeurige kinderen. Ze vinden het super om zelf hun pizza te beleggen en te bepalen wat er op hun bord komt.

Het recept

Wat heb je nodig?

Voor 4 pizza’s

  • 500 g ‘Italiaanse bloem’ (witte bloem met een hoog eiwitgehalte – 13% eiwit, tipo 00)
  • 250 ml lauw water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • een zakje gedroogde gist
  • een snuifje zout
  • passata
  • gemalen mozzarella, provolone of pizzamix
  • Provençaalse kruiden

Enkele ideeën voor het beleg

  • stukjes paprika
  • plakjes champignons
  • maïs
  • uiringen
  • olijven zonder pit
  • ananas
  • stukjes hesp, salami …

Hoe ga je te werk?

Het deeg

Meng de bloem, droge gist en het zout in een grote plastic kom.

Roer het water samen met de olijfolie beetje bij beetje met een houten lepel door het bloemmengsel.

Gebruik een met bloem olie ingewreven deegmat of een plastic tafelkleed als ondergrond om het deeg met de handen te kneden. Kneed het deeg een vijftal minuten tot je een soepele bol krijgt. Is het deeg te droog, voeg dan een klein beetje extra water toe. Is het te nat, voeg dan een beetje bloem toe. Verdeel het deeg in kleine bolletjes (ongeveer een vuist groot).

Laat de deegbolletjes een half uur ‘slapen’ (rijzen) onder een dekentje (vochtige handdoek).

Pizzadeeg

Verwarm de oven ondertussen op 200° C. Zet de bakplaten al in de oven zodat ze heel warm zijn.

Rol het deeg plat en leg het op een bakplaat met bakpapier.

Neem een bolletje van onder de handdoek. Rol het deegbolletje tot een dunne (ongeveer 3 mm) cirkel en leg het op de bakplaat.

Pizzadeeg uitrollen

Pizza maken

Smeer met een lepel een dun laagje passata op de pizza. Beleg de pizza met je lievelingsbeleg en eindig met een laagje kaas. Strooi nog een klein beetje Provençaalse kruiden op de pizza.

Pizza beleggen

pizza

Bak de pizza 20 minuten in de oven op 200°C.

Please follow and like us: