Social media

Facebook
Pinterest
Instagram

Kerstversiering uit zoutdeeg

Kerstversiering uit zoutdeeg

De afgelopen weken zijn we druk in de weer geweest met verhuizen. Nu staan alle dozen in het nieuwe huis en begint het stilaan ‘onze plek’ te worden. Ik was eigenlijk niet meer van plan om een kerstboom te zetten, zo tussen al het verhuizen door, maar op algemeen verzoek staat er nu toch een mooi versierd exemplaar in de living. Het is niet alleen onze eerste kerstboom in het nieuwe huis, maar ook onze eerste plastic kerstboom. We adopteerden de kerstboom van mijn meme en pepe. Ik vind het ieder jaar een beetje zielig om een kerstboom na nieuwjaar het huis uit te gooien. Een maand eerder wil iedereen een kerstboom en dan plots niemand meer. Het artikel van blogster ‘La merlette blanche’ van ‘Ma vie en vert’ gaf de doorslag.

Kookanje - kerstversiering

Twee jaar geleden maakten Helena (toen 3 jaar) en ik kerstversiering uit zoutdeeg. Kinderen vinden het fijn om de vormpjes uit te duwen uit het deeg. Bovendien heb je snel resultaat. Als extraatje mengde ik een busje kaneel in het deeg. Volgers van deze blog zullen al gemerkt hebben dat dit een van mijn favoriete specerijen is. De kerstversiering ziet er dan niet alleen mooi uit, maar ruikt ook lekker naar Kerstmis. Je kunt het deeg ook bruin kleuren met koffie (gebruik de koffie dan i.p.v. water) of cacaopoeder of gebruik natuurlijke kleurstoffen voor andere kleuren.

Ik gebruik de hartjes en sterretjes ook leuk om cadeautjes mee te versieren.

Kookanje - kerstversiering

Het recept

Wat heb je nodig?

  • 2 koppen zout
  • 2 koppen bloem
  • 2 eetlepels olie
  • lauw water

Hoe ga je te werk?

Meng het zout, de bloem en de olie en voeg er water toe tot je een deegbal hebt.

Rol het deeg uit (ongeveer 0,5 cm dik).

Duw er vormpjes uit (bv. sterren en hartjes) uit en leg op een bakplaat met bakpapier.

Maak gaatjes in de vormpjes met cupcakespatels of een tandenstoker.

Bak 45 minuten tot een uur op 180° C. Controleer na een twintigtal minuten of de gaatjes nog niet verdwenen zijn. Maak ze indien nodig weer open met een stokje.

Laat de vormpjes afkoelen en even drogen op de verwarming.

Maak hangertjes door touwtjes, raffia of mooie linten door de gaatjes te halen en dicht te knopen.

 

Please follow and like us: