Social media

Facebook
Pinterest
Instagram

De recepten van de Sint – Marsepein

De recepten van de Sint – Marsepein

Marsepein maken is, in tegenstelling tot wat je zou vermoeden, heel eenvoudig. Het is een mengsel van amandelpoeder, bloemsuiker, eiwit en een beetje oranjebloesem- of rozenwater. Amandelpoeder is, net als noten, niet zo goedkoop, maar het resultaat is meer dan de moeite waard. Ik vind deze marsepein veel lekkerder dan deze uit de doorsneewinkel.

Ik maak eerst zelf de bol marsepein en laat daarna de kinderen meehelpen om de massa te kleuren en vorm te geven. Veel leuker dan met plasticine knutselen! Helena maakt een bloem, een ‘meisjesleeuw’, hartjes, kleurige bolletjes … En ook voor papa, die een krokodil en een dino ‘knutselt’, werkte het enthousiasme aanstekelijk.

Voor het kleuren van de marsepein kies ik voor natuurlijke kleurstoffen. In mijn keuken, en bij uitbreiding in Kookanje, gebruik ik zoveel mogelijk natuurlijke producten. De kleuren zijn iets zachter dan deze van de synthetische varianten. Het gamma aan kleuren is niet zo uitgebreid, maar voldoende groot om creatief mee aan de slag te gaan. Aardendwerk heeft een mooi assortiment gedroogde plantenpoeders, die ideaal zijn om marsepein of andere voedingsmiddelen mee te kleuren.

Of je kunt ‘patatjes’ maken uit ongekleurde marsepein. Laura is ondertussen een expert in het voorproeven en bolletjes marsepein door cacaopoeder rollen …

img_1141

Het basisrecept

Voor een bol marsepein

Wat heb je nodig?

  • 250 g amandelpoeder – verkrijgbaar bij Pit & Pit
  • 250 g bloemsuiker
  • 1 eiwit
  • 1 theelepel oranjebloesem-of rozenwater – verkrijgbaar bij de Turkse kruidenier of bij Pit & Pit

Hoe ga je te werk?

Meng het amandelpoeder, de bloemsuiker, het eiwit en het oranjebloesem- of rozenwater water in een kom.

In het begin is het mengsel brokkelig, maar door het te kneden met je handen wordt het langzamerhand een stevige bol.

 

‘Patatjes’

Maak kleine bolletjes van de marsepein en rol ze door een laagje (rauw) cacaopoeder in een diep bord. Schud de bolletjes heen en weer in je handen, zodat de overbodige chocolade ervan valt.

img_1167

 

Marsepein kleuren met natuurlijke kleurstoffen

Gebruik ongeveer een mespuntje kleurstof voor een ‘vinger marsepein’. Kneed de marsepein goed tot de kleur egaal is.

  • rode bietenpoeder voor roze-rode marsepein
  • goudsbloempoeder of kurkuma voor gele marsepein
  • citroenmelissepoeder voor groene marsepein
img_1137
Marsepein gekleurd met natuurlijke kleurstoffen
Please follow and like us: