Social media

Facebook
Pinterest
Instagram

De recepten van de Sint – speculaas

De recepten van de Sint – speculaas

Rond deze tijd van het jaar kleurt de lucht bij het ochtendgloren en ondergaan van de zon vaak prachtig in alle tinten oranje en rood. Er wordt verteld dat dit de gloed is van de ovens waarin de Sint en Pieten speculaas bakken voor de brave kinderen.

Ondertussen vult ook ons huis zich met de geur van versgebakken speculaas. Helena en Laura vinden het heel fijn om te helpen bakken (en vooral proeven). Heb je niet zoveel tijd of bak je samen met kleine kindjes, maak dan op voorhand het deeg. Zo kunnen ze zich volledig concentreren op het uitduwen van de vormpjes.

Meestal maken we speculaasjes met koekenvormpjes, maar speciaal voor deze tijd van het jaar heb ik mijn speculaasplankjes bovengehaald. Ik kocht vorig jaar, net te laat voor de sintperiode, een mooi assortiment in Dille & Kamille. Ervaring leert dat je best plankjes met diepe groeven kiest. Zo wordt het motief goed geduwd in het deeg. Het maken van speculaas met speculaasplankjes vergt een beetje oefening, maar met onderstaand stappenplan lukt het zeker!

 

Wat heb je nodig?

  • 25 eetlepels (250 g) bloem van Flourpower
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 6,5 eetlepels (100 g) boter (op kamertemperatuur)
  • 1 ei
  • 4 theelepels speculaaspoeder – verkrijgbaar bij Spice Bazaar
  • 9 eetlepels (100 g) bruine suiker
  • neutraal smakende olie (bv. zonnebloemolie, koolzaadolie)

Hoe ga je te werk?

Roer de suiker, speculaaskruiden en het ei door de boter tot een romig mengsel.

Voeg de bloem en het bakpoeder lepel per lepel toe en meng deze goed onder het botermengsel.

Kneed het deeg op een bakmat tot een bol. Zorg ervoor dat het deeg heel soepel is en alle bloem goed opgenomen is. Als het deeg te droog is, kan je eventueel een heel klein beetje melk toevoegen.

Volg dit stappenplan om speculaas te maken met speculaasplankjes.

Stap 1 - Smeer de speculaasplank in met olie
Stap 1 – Smeer de speculaasplank overvloedig in met olie.

 

Stap 2 - Leg een worstje deeg op de plank
Stap 2 – Leg een deegworstje op de plank.

 

Stap 3 - Duw het deeg met de platte kant van een mes in de openingen
Stap 3 – Duw het deeg met de platte kant van een mes in het uitgesneden stuk.

 

Stap 4 - Schraap het teveel aan deeg weg.
Stap 4 – Schraap het teveel aan deeg weg

 

Stap 5 - Strijk het deeg glad. Er mag geen deeg meer op de randen kleven.
Stap 5 – Strijk het deeg in de opening glad. Er mag geen deeg meer op de randen kleven.

 

Stap 6 - Maak voorzichtig de onderkant van het figuurtje los
Stap 6 – Maak voorzichtig de onderkant van het figuurtje los.

 

Stap 7 - Draai de plank om en maak het figuurtje voorzichtig los
Stap 7 – Draai de plank om en maak het figuurtje voorzichtig los.

Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200° C.

speculoos-08

Please follow and like us: