Halloweenlampion

Halloweenlampion

Halloween is hét hoogtepunt van het pompoenseizoen. Enkele dagen voor Halloween maken we een lampion uit een grote pompoen. Als de avond valt, komt er een kaarsje onder. Het is fijn om door het raam naar het flikkerend licht te kijken. Maak de lampion niet te vroeg, want een uitgeholde pompoen is, afhankelijk van de weersomstandigheden, maar enkele dagen tot een week houdbaar.

Bij ons is het een beginnende traditie om van Halloween een gezellige/griezelige gezinsavond van te maken. Er staan o.a. ‘broodjes met afgehakte vingers’, ‘spinnensoep’, zoute popcorn en geroosterde pompoenpitten op het menu en de kinderen kijken naar een ‘niet-zo-griezelige-griezelfilm’ (en wij kijken later op de avond een echte griezelfilm).

De heksenhoeden van de meisjes staan al klaar …

Halloweenpompoen
Een vrolijke Halloweenlampion (2011)

Het recept

Voor een lampion

Wat heb je nodig?

  • een grote, mooie pompoen
  • azijn
  • vaseline
  • olijfolie

Hoe ga je te werk?

Snijd een cirkel uit de onderkant van de pompoen. Door deze opening kan je het vruchtvlees en de pompoenpitten gemakkelijk verwijderen met een ijslepel. Gebruik het vruchtvlees voor pompoensoep of herfstcake  en rooster de pompoenpitten.

Pompoen uithollen

Teken met een permanente stift een neus, mond en ogen op de pompoen en snijd deze uit met een aardappelmes. Dit gaat een stuk gemakkelijker als je de vormen eerst met een dikke naald prikt in de pompoen.

Pompoensnijden

Spuit de binnenkant van de uitgesneden pompoen in met een mengsel van water en azijn. Hierdoor vertraagt de groei van schimmels. Dep het vruchtvlees droog en wrijf het dan in met vaseline, zodat het afgesloten wordt van de lucht. Deze trucjes zorgen ervoor dat de lampion iets langer houdbaar is.

Blink de schil op met een beetje olijfolie.

Zet onder de pompoen theelichtjes in een bokaaltje.

Hoe vieren jullie Halloween?