Social media

Facebook
Pinterest
Instagram

Ierse scones

Ierse scones

Als het Land van Kokanje echt bestaat, dan moeten er wat mij betreft zéker scones zijn. Ik proefde de broodjes voor het eerst tijdens mijn reis naar Cornwall met mijn ouders. Sindsdien hoort een ‘cream tea’ (scones met ‘clotted cream’ en confituur) bij een trip naar Engeland. In Londen is Waterstone’s aan Picadilly mijn favoriete plaats voor een ‘cream tea’: veel boeken, lekkers en een mooi uitzicht over Londen.

Deze zomer ontdekte ik dat scones ook populair zijn in Ierland. De Ierse scones zijn net iets anders dan in Engeland: minder geel omdat er geen eieren in zitten, de structuur is een beetje brokkelig en er zit karnemelk i.p.v. melk in. Ondertussen zijn Ierse scones mijn favoriete scones.

img_7806
Aan de rand van Clonmacnoise

De afgelopen jaren is het me nooit gelukt om scones te maken met de recepten die hier voorhanden zijn. Ik ben dan ook heel blij met dit recept als souvenir van mijn reis. Om het zo Iers mogelijk te maken, gebruik ik Ierse boter (Kerry Gold – verkrijgbaar in de supermarkt). De Ieren smeren diezelfde boter op hun scones. Je kunt er ook mascarpone op smeren, als alternatief voor ‘clotted cream’. Middenin het aardbeienseizoen smaken aardbeien er even lekker bij als confituur.

Ook zin om naar Ierland op vakantie te gaan?

 

Het recept

Voor 6 scones

Wat heb je nodig?

  • 300 g witte bloem
  • 1 theelepel (met een torentje) natriumbicarbonaat (verkrijgbaar in de supermarkt bij de bakproducten)
  • 1 theelepel (met een torentje) wijnsteenpoeder (verkrijgbaar bij Flourpower of in de natuurvoedingswinkel)
  • eventueel een theelepel suiker
  • een snuifje zout
  • 25 g boerenboter
  • 200 ml karnemelk
  • 1 eierdooier of een beetje melk
  • eventueel een handvol rozijnen

 

Hoe ga je te werk?

Zeef de bloem boven een kom. Voeg daarna alle droge ingrediënten toe en meng ze door elkaar.

Snijd de boter in kleine stukjes en meng ze met je handen door de bloem, zodat je een kruimelige structuur krijgt. Kinderen vinden dit een leuk werkje. Meng er dan de rozijnen door.

Giet de karnemelk bij het mengsel en roer deze erdoor.

Stort het deeg uit op een met bebloemde bakmat.

Rol het deeg uit tot een dikte van ongeveer 2 cm en druk er cirkels (doorsnede van ongeveer 6 cm) m.b.h.v. een glas of een vormpje. Leg de cirkel op een bakplaat met bakpapier.

Bestrijk de scones met een eierdooier of een beetje melk, zodat ze mooi blinken.

Bak de scones 15 tot 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180°.

Laat de scones daarna afkoelen of eet ze lauw.

 

Leuk als je laat weten als je het recept geprobeerd hebt. Ik ben erg benieuwd wat je ervan vindt.

 

Please follow and like us: