Social media

Facebook
Pinterest
Instagram

Appelkoekjes

Appelkoekjes

Het plukken van appels luidt het einde van de zomer in. Dit is mijn favoriete periode van het jaar. De dagen zijn vaak nog mooi en zonnig, maar je ruikt de herfst al in de lucht en hier en daar beginnen de bladeren al te verkleuren.

appelboom

Meme en pepe hebben een appelboom in de voortuin. Dit jaar heeft Helena zelf appels in haar mandje verzameld onder de boom. Om appels te plukken is ze nog net iets te klein. Misschien volgend jaar. Een boom geeft bijzonder veel appels. De appels zijn uitgedeeld, geruild, gekookt tot appelmoes, verwerkt in appelflappen … Wij hebben met schijfjes appel en bladerdeeg appelkoekjes gemaakt.

En deze appelkoekjes haalden de finale van de ‘Oogappelbak’ van Libelle Lekker!

deegrol-appel

Het recept

Voor 12 appelkoekjes

Wat heb je nodig?

  • 2 appels
  • een rol bladerdeeg
  • 1 eierdooier of een beetje plantaardige melk
  • 2 theelepels rietsuiker
  • een halve theelepel kaneel (alternatief: een snuifje vanille)

Hoe ga je te werk?

Schil de appel en verwijder het klokhuis met een appelboor. Gooi de appelschillen niet weg, je kunt er appelthee van maken.

Snijd de appel, dwars door de opening van het verwijderde klokhuis, in dunne plakjes.

Duw met behulp van een beker cirkels (even groot of net iets groter zijn dan de appelschijfjes) uit bladerdeeg.

Leg op ieder bladerdeegrondje een schijfje appel. Maar er een ‘echte appel’ van door een steeltje en een blaadje toe te voegen met restjes bladerdeeg.

Klop de eierdooier los en breng het voorzichtig met je vingers aan op de bladerdeeg. Of gebruik wat plantaarde melk i.p.v. de eierdooier. Zo blinken de appels mooi.

Meng het kaneel met de rietsuiker en strooi op ieder appelschijfje een beetje suiker. Restjes kaneelsuiker bewaar ik om op mijn cappuccino te strooien.

appelschijf met kaneel

Bak de appelkoekjes 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180° C.

Serveer warm of koud.

Please follow and like us: