Social media

Facebook
Pinterest
Instagram

Vlierbloesempannenkoeken

Vlierbloesempannenkoeken

Vlieren bloeien eind mei begin juni. De witte bloemetjes hebben niet alleen een bijzondere geur, maar ook een typische smaak. Ze worden vaak verwerkt tot vlierbloesemsiroop. Ook in pannenkoeken zijn ze heel lekker. Serveer de vlierbloesempannenkoeken met een klontje boter en aardbeien en versier eventueel met enkele bloemetjes.

Pluk de vlierbloesems op een schone, onbezoedelde plek. Pluk de onzuiverheden van tussen de bloemetjes. Als je ze wast, gaat de smaak verloren.

Vlierbloesems

Het recept

Voor 10 tot 15 pannenkoeken

Wat heb je nodig?

  • 1 kopje speltmeel en anderhalf kopje witte bloem (250 g)
  • een zakje (11 g) gedroogde gist of een half blokje verse gist (20 g), opgelost in een beetje lauw water
  • 3 eieren
  • 1 eetlepel rietsuiker
  • een klontje gesmolten boter
  • 5 kopjes (een halve liter) melk
  • een snuifje zout
  • boter om de pannenkoeken in te bakken
  • een vijftal mooie vlierbloesemschermen

Hoe ga je te werk?

Verwarm de melk tot deze lauw is.

Meng de gedroogde gist met de bloem en het zout. Werk je met verse gist, maak dan een kuiltje in de bloem en giet er de opgeloste gist in. Strooi het zout op de rand van de bloem, zodat verse gist en bloem niet met elkaar in contact komen. Voeg de melk beetje bij beetje bij de bloem en meng alles met een klopper of een mixer.

Breek de eieren tegen de rand van de kom en doe ze bij het deeg, samen met de gesmolten boter. Mix het deeg goed.

Knip de bloemetjes van de vlierbloesemschermen en meng ze door het deeg.

Laat het deeg een half uur slapen (rijzen) onder een vochtige handdoek. Ondertussen ontstaan luchtbelletjes in het deeg en verdubbelt het deeg bijna in volume.

Smelt een klontje boter of een beetje vloeibare boter in een koekenpan. Verspreid de boter over de hele pan.

Giet een pollepel pannenkoekendeeg in de warme pan en draai de pan langzaam van links naar rechts tot het deeg mooi over de pan verspreid is.

Wacht tot het deeg gestold is en ga dan voorzichtig onder de pannenkoek met een bakspatel en draai de pannenkoek om. Laat ook de andere kant een halve minuut tot een minuut bakken. Leg de pannenkoek vervolgens op een bord.

Bak zo al het deeg op. Doe na drie tot vier pannenkoeken telkens een nieuw klontje boter in de pan, zodat de pannenkoeken niet aanbakken.

Please follow and like us: