Social media

Facebook
Pinterest
Instagram

Bloemencakejes

Bloemencakejes

Gent, ondertussen mijn thuisstad, staat naar aanleiding van de Floraliën helemaal in het teken van de bloemen. Daarom gaat Kookanje tijdens deze periode aan de slag met eetbare bloemen. Kinderen vinden het heel fijn om te kokerellen met bloemen en blaadjes.

Deze week serveren we twee soorten bloemencakejes, op basis van hetzelfde deeg met een vleugje honing. Gedroogde lavendelbloemetjes en witte chocoladen zijn de smaakmaker in het eerste recept.

Madeliefjes zorgen voor kleur in het tweede recept. Madeliefjes staan voor mij voor het begin van de lente. Ik houd van de grasperken met de kleine witte bloemetjes. Als kind maakte ik er kettingen en bloemenkransen mee. Madeliefjes zijn de lievelingsbloemen van Helena. Ze vindt ze niet alleen mooi, maar ook superlekker. Voor de bloemencakejes met madeliefjes heb je zelf geplukte madeliefjes nodig. Het vinden van een ‘goede-madeliefjes-pluk-plek’ is niet zo eenvoudig in de stad. Je moet zorgen dat de bloemen niet te dicht van de weg staan en buiten het bereik van honden op wandel. Het is ook belangrijk om de madeliefjes op een zonnig moment te plukken, zodat ze helemaal open zijn. Laat de stengel aan de bloemetjes, zodat ze minder snel verwelken.

madeliefjes plukken

Het recept

Wat heb je nodig?

Het basisdeeg voor 9 cupcakes

  • 125 g zachte boter
  • 100 g rietsuiker
  • 2 eetlepels honing
  • 125 g zelfrijzende bloem
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel melk
  • kaneel

Voor 5 lavendelcakes

Voor de madeliefjescakes

  • een vleugje vanille
  • 4 eetlepels bloemsuiker
  • 1 theelepel yoghurt
  • madeliefjes

Hoe ga je te werk?

Voor de cakejes

Meng de boter en de suiker in een kom.

Roer de eieren onder het botermengsel.

Voeg vervolgens beetje bij beetje de bloem toe en eindig met de melk.

Verdeel het deeg in twee porties.

  • Meng voor de lavendelcakejes een theelepel lavendel in het deeg.
  • Meng een vleugje vanille in het deeg voor de madeliefjescakejes.

Verdeel het deeg over de cupcakevormpjes en bak gedurende 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

Laat de cakejes afkoelen.

 

Afwerking lavendelcakejes

Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt deze ‘au bain-marie’.

Smeer de gesmolten chocolade op de cakejes en werk af met een klein beetje lavendel.

 

Afwerking madeliefjescakejes

Meng de bloemsuiker en de yoghurt tot een papje.

Smeer het glazuur op het cakeje.

Knip de madeliefjes tot net onder het kopje af en duw ze voorzichtig in het glazuur.

 

Please follow and like us: