Wat zit er in de lunchbox? #bluewaterbento

Bijna elke avond vul ik trouw de brooddozen van Helena (7 jaar) en Laura (5 jaar). En dat is een hele stapel: twee lunchboxen, twee dozen met een tussendoortje voor ’s ochtends en op mijn werkdagen ook twee doosjes met een tussendoortje voor in de opvang. Het is een bewuste keuze om hen een boterhammenmaaltijd mee te geven (en op school wordt sowieso geen warm eten geserveerd). ’s Avonds kook ik een eenvoudige voor het hele gezin. We eten samen en praten bij. Zo is eten ook een verbindend moment.

Tot op vandaag gebruik ik een allegaartje aan plastic dozen en doosjes om de lunch en tussendoortjes voor ons en de kinderen te verpakken. Blabloom, een fantastische webshop met ecologische en duurzame spullen voor baby’ s en kinderen, nodigde ons uit om een bijzondere brooddoos en snackdoosje te testen: de ecologische, plastic-vrije Blue Water Bento. De stevige dozen zijn gemaakt uit roestvrij staal en afgesloten met een fel blauw, soepel deksel uit silicone. De dozen zijn vrij van BPA’s, ftalaat en andere schadelijke stoffen. De prachtige vormgeving van de dozen viel meteen in de smaak. Na een week uitgebreid testen blijkt dat de dozen niet alleen ecologisch verantwoord en mooi, maar ook heel praktisch te zijn. De brooddoos heeft het ideale formaat voor kinderen. Ik vind de combinatie van het snackdoosje in de brooddoos heel handig om een (restje van een) slaatje, yoghurt, fruit … mee te geven. De boterhammen blijven mooi droog en er zijn geen lekkages in de boekentas. Het kleine doosje past perfect in de lunchbox. Het zorgt er ook voor dat de boterhammen niet gaan ‘schuiven’ en een groot deel van de vulling tegen de middag los in de doos ligt.

Boterhammen en een slaatje

We zullen de doosjes zeker blijven gebruiken. En er komt nog een set bij, zodat de twee zussen er eentje hebben. Nu nog – ook uit ecologische overwegingen – een herbestemming vinden voor de oude brooddozen. Inspiratie welkom!

De Blue Water Bento-collectie is verkrijgbaar bij Blabloom.

Snackdoosje met stukjes kiwi

Nog belangrijker dan de brooddoos is wat erin komt!

Enkele eenvoudige ideeën voor een gezonde en gevarieerde lunchbox.

 • Knabbelgroentjes of rauwe groenten in hapklare stukjes zijn een vaste waarde in mijn brooddozen. Op deze manier hebben de kinderen alvast een portie groenten binnen.
  • Stukjes wortel
  • Kerstomaatjes
  • Stukjes venkel (Jaja … mijn dochters zijn fan van deze groente sinds de oudste deelnam aan een moestuinkamp)
  • Stukjes bleekselder
  • Stukjes paprika
 • Eenmaal per week een gekookt eitje (in de pel)
 • Ik bak regelmatig zelf brood. Soms maak ik in de plaats van een groot brood ‘broodjes’ met een leuke vorm. Hiervoor gebruik ik een uitdrukvormpje (bv. ster, hartje, mannetje …) of ik laat de kinderen zelf de broodjes vormgeven.
Sterrenbroodjes met kerstomaten uit de tuin

Volkoren wraps met gerookte zalm en kruidenkaas

 • Maak een slaatje met een restje pasta en/of restjes groenten.
 • Maak zelf eens broodsmeersel. Op het einde van het weekend vul ik een bokaal met een zelfgemaakt broodsmeersel. Je kan er enkele dagen van genieten en je weet precies wat erin zit.
Paprikacrème
 • En laat de kinderen ook eens zelf de brooddozen vullen.

Vul je ons lijstje aan met ideeën voor een gezonde lunchbox?

Please follow and like us:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.