Tomatensalsa met basilicum

In het voorjaar hebben we in de tuin een serre gebouwd. Ondertussen is deze veranderd in een echte tomaten- en augurkenjungle. Er hangen trossen vol kerstomaten, vlezige coeur de boeufs en ‘gewone’ tomaten. Ook buiten de serre verschijnen nu overal tomaten. Ik vind het fantastisch om ‘de oogst van de dag’ te plukken. Het enige nadeel is dat, eenmaal je zongerijpte tomaten geproefd hebt, de tomaten uit de supermarkt helemaal niet meer smaken.

In deze tijden van overvloed eten we bij minstens een maaltijd per dag tomaten: salade met tomaten en komkommer, spaghetti-met-eigen-tomaten-saus, mozzarellasalade, ratatouille … En er staat ook altijd een potje tomatensalsa met basilicum (ook van eigen kweek!) in de koelkast. Het is in een handomdraai gemaakt en maakt alles lekkerder. Ik eet de salsa als dressing, bij croques, broodjes uit de pan, groene pannenkoeken, berloumi, pasta of courgetti. Met een scheutje water erbij kan je de salsa eten als koude tomatensoep.

Het recept

Voor een bokaal tomatensalsa

Wat heb je nodig?

  • 3 tomaten
  • een teentje look
  • een handvol basilicum (*)
  • een scheutje lekkere olijfolie (*)
  • een scheutje balsamico
  • peper en zeezout

Hoe ga je te werk?

Snijd de tomaten in stukken en doe ze samen met de andere ingrediënten in de blender. Mix tot je een dikke saus krijgt.

De salsa is drie tot vier dagen houdbaar in de koelkast.

 

(*) Je kan de basilicum en olijfolie ook vervangen door basilicumolie. Je maakt deze door in een bokaaltje een laagje gewassen en droog gedepte blaadjes basilicum te leggen, daarboven een laagje zout. Ga zo verder tot het potje vol is (of de basilicum op). Overgiet vervolgens met lekkere olijfolie. Je kan deze olie maandenlang bewaren (zolang de blaadjes maar onder de olie blijven). Voeg eventueel een beetje olie toe. De blaadjes gebruik je op dezelfde manier als verse basilicum.

 

Please follow and like us:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.