Broodjes uit de pan

‘Broodjes uit de pan’ is een van de gezinsfavorieten uit mijn keuken. Het vergt een klein beetje voorbereiding om het deeg te maken en te laten rijzen, maar daarna kan je snel aan de slag. Je eet de broodjes warm, net uit de pan.

Bij de broodjes kan je, naargelang het seizoen en wat er in je koelkast zit, een slaatje en kaas (bv. feta, berloumi) serveren. Mijn meisjes houden het meest van maaltijden waarbij ze zelf kunnen kiezen wat er op hun bord komt. Ik probeer dan ook – in de mate van het mogelijke – steeds twee soorten groenten te voorzien: warme en koude of ‘uitdagende’ en ‘minder uitdagende’. Zo ontstaat toch een beetje de indruk van keuzevrijheid …

Broodjes uit de pan met berloumi en een slaatje van gegrilde courgettes, tomaat en olijven

 

Wat heb je nodig?

Voor 12 tot 15 broodjes

  • 500 g bloem (1/2 wit en 1/2 bruin)
  • 250 ml lauw water
  • 1 eetlepel olijfolie
  • een zakje gedroogde gist
  • een snuifje zout
  • vloeibare boter

Hoe ga je te werk?

Meng de bloem, droge gist en het zout in een grote plastic kom.

Roer het water samen met de olijfolie beetje bij beetje met een houten lepel door het bloemmengsel.

Gebruik een met bloem olie ingewreven deegmat of een plastic tafelkleed als ondergrond om het deeg met de handen te kneden. Kneed het deeg een vijftal minuten tot je een soepele bol krijgt. Is het deeg te droog, voeg dan een klein beetje extra water toe. Is het te nat, voeg dan een beetje bloem toe.

Laat het deeg een half uur ‘slapen’ (rijzen) onder een dekentje (vochtige handdoek).

Duw daarna de lucht uit het deeg en verdeel het in kleine balletjes.

Verhit vloeibare boter in de pan. Rol ondertussen een deegballetje plat met een deegrol. Leg het lapje in de warme pan. Bak het lapje aan beide kanten goudbruin.

Wikkel de gebakken broodjes in een schone handdoek.

Serveer warm.

Please follow and like us:

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.