Stempelkoekjes

Kookanje kreeg onlangs een fijne opdracht van Fairplace (een webshop voor duurzaam speelgoed): een koekjesstempel met aanpasbare tekst testen. Leuk om gepersonaliseerde verjaardagskoekjes of koekjes met een speciale boodschap te maken. Kortom, honderdeneen mogelijkheden!

Alle letters en cijfers zitten minstens twee keer in het pakket. Er zitten ook nog enkele speciale tekens bij. De letters worden in spiegelschrift in een houder in de stempel gezet (zie recept – stempel voorbereiden). Mijn dochters zijn nog te klein om dit zelf te doen, maar voor grotere kinderen is dit beslist een leuke uitdaging.

Het moeilijkste bleek om een goed recept te vinden, zodat de letters tijdens het bakken niet verdwijnen. Hiervoor heb je een heel fijn deeg voor nodig, dat tijdens het bakken stabiel blijft. Voor het deeg gebruik ik gezeefde bloemsuiker en patisseriebloem. Het deeg gaat nog een uurtje in de koelkast om op te stijven. En dan is het tijd om het deeg uit te rollen en te stempelen!

Ons besluit: een leuk gadget om koekjes te personaliseren. De voorbereiding van de stempel vraagt even tijd, maar eenmaal klaar is deze heel handig om mee te werken.

Het recept

Voor ongeveer 14 koekjes

Wat heb je nodig?

 

Hoe ga je te werk?

Stempel voorbereiden

Verwijder de rubberen ring en de plastic houder. Plaats de letters in spiegelschrift onderde plastic houder. Je kan de letters en de houder het gemakkelijkst op de stempel bevestigen als je er een stukje stevig papier onder legt. Schuif de letters en de houder op het vlakke stuk van de stempel en breng de ring opnieuw aan.

stempel

Koekjes maken

Zeef de bloemsuiker boven de boter en meng goed. Voeg ook de vanillesuiker en de gezeefde bloem toe. Het deeg is nu heel brokkelig.

Roer dan de room onder het deeg.

Stort het deeg op een bakmat en kneed er een bal van.

Stop de deegbal in een afgesloten plastic zakje en zet minstens een uur in de koelkast.

Laat daarna het deeg even op kamertemperatuur komen en rol uit op een bakmat met een beetje bloem. Strooi eventueel een klein beetje bloem op het deeg. Druk de stempel voorzichtig in het deeg. Snijd de ronde vorm verder uit met een mes en leg op een bakplaat.

Zit er teveel deeg in de stempel, dan kan je deze gemakkelijk verwijderen met een tandenstokertje.

Bak de koekjes 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180° C.

Kookanje - koekjes gestempeld

Please follow and like us: