Kerst(vakantie)koekjes

Koekjes bakken hoort bij vakantie. Dit is een recept speciaal voor de kerstvakantie: de periode bij uitstek om een een goed gevulde koekjestrommel in huis te hebben. In deze koekjes zitten kerstkruiden, een mengsel van kaneel, kruidnagel, gember, kardemon, piment en nootmuskaat.

Je kan de koekjes op twee verschillende manieren maken: gewone koekjes of koekjes met een gaatje, die je kunt ophangen aan een lintje als eetbare kerstversiering. Of je kan er een cadeautje van maken.

 

Wat heb je nodig?

Voor de koekjes

  • 250 g bloem
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 100 g boter (op kamertemperatuur)
  • 1 ei
  • 4 theelepels kerstkruiden (kaneel, kruidnagel, gember, kardemon, piment, nootmuskaat)
  • 9 eetlepels (100 g) bruine suiker

 

Voor de versiering

  • amandelschilfers
  • parelsuiker
  • decoratiestiften voor koekjes (bv. Dr. Oetker)
  • chocolade
  • lintjes

 

Hoe ga je te werk?

Roer de suiker, kerstkruiden en het ei door de boter tot een romig mengsel.

Voeg de bloem en het bakpoeder lepel per lepel toe en meng deze goed onder het botermengsel.

Kneed het deeg op een bakmat tot een bol. Zorg ervoor dat het deeg heel soepel is en alle bloem goed opgenomen is. Als het deeg te droog is, kan je eventueel een heel klein beetje melk toevoegen.

Duw rondjes (of andere vormpjes) uit het deeg. Maak eventueel in het midden van de rondjes een gaatje, zodat je de koekjes later kan ophangen.

Je kan de koekjes versieren met amandelschaafsel of parelsuiker.

Bak de koekjes ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180° C.

Laat de koekjes afkoelen. Daarna kan je op de koekjes tekenen met decoratiestiften of gesmolten chocolade.

Doe er een lintje rond de koekjes om ze op te hangen.

 

Please follow and like us: