Gestreken mastellen #thenewtradition

Ik houd van gerechten met een verhaal. Een gestreken mastel is een stukje Gentse culinaire geschiedenis. De gestreken mastel was immers ‘snoep voor de gewone man’ in een stad vol arbeiderswijken. Ook het Patershol, waar gestreken mastellen nog ieder jaar geserveerd worden tijdens de Patersholfeesten, was in de eerste helft van de twintigste eeuw een wijk waar vooral armen en kunstenaars woonden.

Mastellen zijn zachte broodjes gemaakt uit sandwichdeeg met veel kaneel. In het midden van de mastel zit een putje. Kaneel werd vroeger veel gebruikt in gerechten in Gent. De geur van de specerij verjaagt immers insecten, die in het waterrijke Gent overvloedig aanwezig waren.

Kookanje - mastel

In de achttiende en negentiende eeuw gebruikte men mastellen als ‘pintje dekje’ (een soort deksel op een glas), zodat er geen insecten in het bier zouden komen. Op het einde van de dag waren de mastellen keihard. Maar niets ging verloren … De mastellen werden een beetje vochtig gemaakt, opengesneden, bestreken met boter, bestrooid met suiker en tussen boterpapier gestreken. De warmte van het strijkijzer laat de boter smelten en de suiker karameliseren.

Kookanje - mastel proeven

Buiten de Patersholfeesten moet je helaas ver naar zoeken naar gestreken mastellen. Ik ben dol op gestreken mastellen en geniet van elke hap. Misschien krijgen ze alsnog een revival. Enkele weken geleden maakte ik ze tijdens een workshop. Ook bij de kinderen van vandaag vallen ze in de smaak.

Hieronder vind je het oorspronkelijke recept van ‘gestreken mastellen’ met boter en kandijsuiker en een gezonde variant met notenboter en esdoornsiroop.

Lijkt het strijken van mastellen je een beetje omslachtig, dan kan je ze ook bakken in een crocque-ijzer. De mastellen zijn dan wel niet zo plat, maar de suiker en de boter smelt ook en ze krijgen een ‘krokant jasje’.

Mastellen zijn in het Gentse ook nauw verbonden met de feestdag van Sint-Hubertus op 3 november. Sint-Hubertus is de patroonheilige van de jagers en beschermer tegen hondsdolheid. De traditie vertelt dat wie op die dag een gewijde mastel eet, het hele jaar beschermd is tegen hondsdolheid, razernij en woedeuitbarstingen. Op 3 november kan je nog altijd in veel bakkerijen ‘gewijde mastellen’ kopen. De oudere generatie bestelt ze zelfs op voorhand.

Met dank aan Lut Depaepe van de Gentse Gidsen.

Lenny

Het oorspronkelijke recept

Wat heb je nodig?

  • mastellen
  • kandijsuiker
  • boerenboter

Hoe ga je te werk?

Snijd de mastellen open en besmeer beide kanten met een dikke laag boerenboter. Strooi er dan een laagje kandijsuiker op en doe de mastellen weer dicht.

mastel 2

Leg een vel bakpapier op de strijkplank en leg daarop de mastel. Bedek de mastel vervolgens met een vel bakpapier.

Strijk verschillende keren met een heet strijkijzer over de met bakpapier bedekte mastel. Draai daarna de mastel om en doe hetzelfde aan de andere kant.

Gestreken mastellen

Serveer de ‘gestreken mastel’ onmiddellijk in een servetje.

Het recept – de gezonde variant

Wat heb je nodig?

  • mastellen
  • notenboter
  • esdoornsiroop

Hoe ga je te werk?

Meng de notenboter en de esdoornsiroop in de volgende verhouding: een theelepel notenboter en een soeplepel esdoornsiroop.

Kookanje - Mastel en notenboter en esdoornsiroop

Snijd de mastellen open en besmeer beide kanten met een dikke laag van het mengsel. Doe de mastellen daarna weer dicht.

Leg een vel bakpapier op een strijkplank (of een dubbele badhanddoek) en leg daarop de mastel. Bedek de mastel vervolgens met een vel bakpapier.

Strijk enkele keren met een heet strijkijzer over de met bakpapier bedekte mastel. Draai daarna de mastel om en doe hetzelfde aan de andere kant.

Serveer de ‘gestreken mastel’ onmiddellijk in een servetje.

Kookanje - mastellen strijken

Please follow and like us: