Plukvers

Aan het begin van de zomer maak ik een lange lijst van alles wat ik zeker tijdens deze periode wil doen: zomerbars bezoeken, barbecues, strandbloemen maken met de kinderen, mojito’s gaan drinken met vriendinnen, stapels boeken lezen in een strandstoel … en ook fruit en groenten gaan plukken in een zelfpluktuin in de buurt. Dit jaar gaan we niet op reis, maar nemen we vakantie in eigen land. Het voordeel is dat er dan plots meer dagen zijn voor activiteiten van op mijn lijst. Dus trekken we op zondagochtend met onze mandjes naar de bio-zelfpluktuin de Aveschootshoeve in Lembeke!

Zelfgeplukte bramen

Het concept van een zelfpluktuin is eenvoudig: je plukt zelf je groenten of fruit en betaalt wat je geplukt hebt. Op de website of ter plaatse vind je een prijslijst en een overzicht van wat er ‘plukklaar’ is. Je meldt je aan en krijgt een plannetje, zodat ze aan de slag kunt. Het is leuk om mandjes mee te nemen voor kinderen. Bakjes om het fruit en de groenten te sorteren komen ook van pas.

IMG_7757

In de Aveschootshoeve kun je een bolderkar lenen om de oogst en de kinderen in te laden. Helena en Laura kregen nog snel de instructie: ‘Eentje proeven? Ok. Buikje vol? Nee!’. Even later zijn ze druk aan het plukken tussen de aalbessen en braambessen. De zonnebloemen, die tussen de percelen staan, zorgen ook op een Ierse dag voor een zuiderse sfeer. En dat allemaal op amper 15 km van Gent.

IMG_7717

Zelfgeplukte aalbessen

In de serre vullen de meisjes enthousiast hun mandjes torenhoog met tomaten. En daarna is het tijd om pruimen te plukken.

Tomaten plukken

IMG_7736

Deze uitstap is een aanrader én voor herhaling vatbaar. Tja, we zijn nu eenmaal stadsmensen, die de behoefte voelen om hun contact met de natuur een beetje te herstellen en hier valt er nu eenmaal meer te plukken dan in onze moestuin (ook al komt ook daar stilaan een stroom met lekkers op gang).

IMG_7772

Ook zin om te gaan plukken? Hier vind je een overzicht van de bio-zelfpluktuinen in je buurt.

IMG_7753

Tips voor onderweg

  • De Lembeekse bossen, een mooi wandelgebied, ligt vlakbij de Aveschootshoeve.
  • De Nele is een kindvriendelijk café aan de rand van de Lembeekse bossen. Er is een leuke speeltuin en er staan lekkere drankjes en hapjes op de kaart.

IMG_7801

Please follow and like us: