Fruitsnoepjes

Ook bij ons gaat het avondeten er niet elke dag even vlot in. Laura had enkele weken een ‘goed idee’: een snoepje als beloning als het bord leeg is. Het voorstel kreeg de onmiddellijke steun van Helena. Aangezien democratie, net als een rustige avondmaaltijd, belangrijk is, hebben we dit voorstel ondertussen – na een succesvolle testperiode – ingevoerd.

Nu het paassnoepgoed bijna op is, is het tijd voor gezonder snoepgoed: fruitsnoepjes. In de meeste snoepjes wordt gelatine, een bindmiddel uit slachtafval gebruikt. Ik was al een tijdje op zoek naar een geschikt plantaardig geleermiddel om fruitsnoepjes mee te maken, maar dat blijkt echter niet zo gemakkelijk te vinden. Het plantaardige bindmiddel agar-agar verliest immers na twee tot drie uur zijn bindkracht. De Bentofabriek nodigde me uit om het plantaardig bindmiddel agaranta uit te testen in hun snoepvormpjes. Agaranta is gemaakt van zeewier en arrowroot (zetmeel uit de wortelstok van de tropische plant pijlwortel). De combinatie van deze twee ingrediënten leidt tot een gladde, kleurloze en stevige consistentie. Bovendien is het bindmiddel glutenvrij. Je kan de snoepjes ongeveer 5 dagen bewaren in een afgesloten bakje in de koelkast. En ze overleven zelfs een tocht in een brooddoos!

agarante

Nu het aardbeiseizoen weer van start is gegaan, maakte ik samen met Helena aardbeisnoepjes met vanille. Je proeft de pure smaak van het fruit in de snoepjes en ze zijn in een handomdraai klaar. Hieronder vind je het basisrecept om snoepjes te maken met een glas vruchtensap en theelepel agaranta en het recept van de aardbeiensnoepjes.

aarbeien

Wij experimenteren nog wat verder met nieuwe smaakjes. Heb je ook zin om mee te experimenteren? Houd dan de Facebookpagina van Kookanje in het oog, want de komende dagen kan je een set met agaranta en snoepvormen van de Bentofabriek winnen om zelf snoepjes te maken.

Snoepvormpjes

Het basisrecept

Voor 16 snoepjes

Wat heb je nodig?

 • een glas vruchtensap
 • één theelepel agaranta
 • eventueel een scheutje agavesiroop of een andere (plantaardige) zoetstof

Hoe ga je te werk?

Meng het vruchtensap, de agaranta en eventueel het zoetmiddel.

Verwarm het mengsel al roerend op een zacht vuur tot het kookt en blijf er gedurende twee minuten door roeren. Gebruik zeker een timer! Haal het mengsel dan van het vuur en giet het in de snoepvormpjes.

Laat de snoepjes minstens 3 uur afkoelen in de koelkast en haal dan de snoepjes voorzichtig uit de vormpjes.

Het recept voor aardbeiensnoepjes

Voor 16 snoepjes

Wat heb je nodig?

 • een glas appelsap
 • 6 aardbeien
 • een theelepel agaranta
 • een scheutje agavesiroop
 • een stukje vanillepeul (ongeveer 3 cm)

Hoe ga je te werk?

Snijd de aardbeien in kleine stukjes en mix met het appelsap.

Aardbeien snijden

Zeef het appel-aardbeisap.

Schraap de vanille uit de peul en meng deze samen met een scheutje agave en de agaranta met het appel-aardbeisap.

Verwarm het mengsel al roerend op een zacht vuur tot het kookt en blijf er gedurende twee minuten door roeren. Haal het mengsel dan van het vuur en giet het in de snoepvormpjes.

Laat de snoepjes minstens 3 uur afkoelen in de koelkast en haal dan de snoepjes voorzichtig uit de vormpjes.

 

Ik ben benieuwd welke snoepjes jij maakt. Laat je me het hieronder bij reacties weten?

Kittysnoep

Please follow and like us:

6 Reacties op Fruitsnoepjes

 1. Wauw! Zo leuk! Ik heb het onlangs ook eens geprobeerd, maar die waren niet goed gelukt. Het figuurtje bleef niet mooi vast en je zag nog ‘draden’ van het fruit. Ik ga zeker nog een keer aan de slag met jouw recept! En zo’n leuke vormpjes seg!

 2. Agaranta werkt heel goed als bindmiddel. Het is ook belangrijk om het fruit te mixen en dan te zeven, voor je het opwarmt. Veel succes bij het maken van de snoepjes!

 3. Ik heb het in België nog niet gevonden, maar ik veronderstel dat het een kwestie van tijd is.

 4. Ik heb mangosnoepjes gemaakt van 100 gram mango en 1 zakje agaranta, maar ze zijn na een nacht in de koelkast nog steeds zacht en plakkerig. Kan dit gebeuren als je het te lang doorkookt?

 5. Dat kan het probleem zijn. Het is belangrijk om de 2 minuten koken te timen. Je merkt dan ook al dat het mengsel dikker is en het droogt vrij snel. Normaalgezien zie je na een uur of drie in de koelkast al resultaat.

1 Trackbacks & Pingbacks

 1. Chocolade na Pasen

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.