Paasbrood (of paardenbloembrood)

Nu we een echte tuin hebben, lijkt het alsof we dichter bij de natuur leven. De lenteblaadjes ontvouwen zich langzaam voor onze ogen aan de bomen, de bloembollen geven hun geheimen prijs en het hele gezin volgt het wel en wee van mama en papa Merel en hun kleintjes, diep verscholen in de struik. De moestuin is ondertussen volledig ingezaaid en ook de kruidentuin is aangelegd. Het gras kleurt wit en geel van de madeliefjes en paardenbloemen.

Ik wil niet alleen koken met seizoensgebonden producten, maar ik wil de natuur ook integreren in mijn keuken. Dit weekend experimenteerde ik met paardenbloemen in brood. Ze geven het brood een mooie zachtgele kleur. Ik ben heel tevreden over het resultaat, dus deel ik het recept graag. Je moet wel even de drempel over om paardenbloemen te eten. Waarschijnlijk komt dat door de volksnaam van de paardenbloem, ‘pissenbed’. De plant kreeg deze naam door de vochtafdrijvende eigenschappen. Je kan de zachte lentebladen van de paardenbloem ook in sla verwerken. Ik ben ervan overtuigd dat als je eet wat de natuur je biedt, je net krijgt wat je op dat moment nodig hebt. Misschien moeten we de ‘superfoods’ niet eens zo ver zoeken …

En nog een tip, noem het brood niet paardenbloembrood, maar paasbrood 😉

Kookanje - paardenbloembrood

Het recept

Wat heb je nodig?

  • 400 g witte bloem
  • 100 g bruine bloem
  • 250 ml volle melk
  • 3 lepels honing
  • een klontje boerenboter
  • een pakje droge gist
  • een snuifje zout
  • 3 grote handen vol paardenbloemen (geplukt in de tuin of op een plek weg van het verkeer en ‘hondenwandelpaden’)

 

Hoe ga je te werk?

Duw de knop van de paardenbloem open met je vingernagel en haal er de gele stukjes uit.

Kookanje - paardenbloembrood

Meng de bloem, de stukjes paardenbloem, de gist en het zout.

Verwarm de melk tot deze lauw is. Laat de boter erin smelten en voeg de honing toe.

Meng het melkmengsel langzaam door het bloemmengsel. Kneed het deeg ongeveer 5 minuten.

Laat het deeg 45 minuten ‘slapen’ (rijzen) onder een ‘dekentje’ (vochtige handdoek).

Kneed het deeg opnieuw en leg het in een ingevette bakvorm.

Laat het deeg opnieuw 30 minuten ‘slapen’ onder een ‘dekentje’.

Bak het brood 45 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C.

 

Het brood is heerlijk met boerenboter.

Please follow and like us: