Tapenade

Olijven komen bij ons vaak op tafel. Mijn meisjes zijn er dol op. Ik denk dat ze houden van de zoute smaak. Het is een plezier om Laura olijven te zien eten. Ze schuift de olijven ‘op de wijze van Amélie Poulain’ op haar vingertoppen en hapt ze er dan van.

Tapenade is – met voorsprong – Helena’s favoriete broodbeleg. Tapenade van zwarte olijven valt het best in de smaak bij kinderen, omdat ze iets zachter zijn dan groene. Je maakt in een handomdraai een grote pot. Ik doe dit meestal in het weekend of op dinsdag, mijn vrije dag. Zo heb ik altijd een voorraadje gezond broodbeleg.

Je kan tapenade ook smeren op toastjes, mengen bij een pastaslaatje met stukjes tomaat en mozzarella als snelle lunch of een lepeltje toevoegen als smaakmaker bij paprikasoep. Een van mijn lievelingscombinaties is een broodje met tapenade en Berloumi.

Het recept

Voor een pot tapenade

Wat heb je nodig?

  • een blikje zwarte olijven zonder pit
  • 2 eetlepels kappertjes
  • een teentje look
  • een scheutje goede olijfolie
  • zwarte peper

Hoe ga je te werk?

Doe alle ingrediënten in een grote pot en mix tot je een smeuïg mengsel hebt. Voeg eventueel nog een beetje olijfolie toe.

Schep de tapenade in een bokaal en bewaar in de koelkast.

Please follow and like us: