De smaak van toen – papsaus

Mijn moeder en mijn meme kunnen heel goed koken. Toch denk ik altijd aan een heel eenvoudig gerecht als ik denk aan mijn kindertijd: papsaus of een groot bord gekookte aardappels, een (zacht)gekookt ei en daarover veel papsaus en fijngesnipperde uien. En dan alles goed pletten. Bij mijn ouders of bij meme en pepe smaakt papsaus nog altijd het lekkerst!

 

In de jaren 1980 kwam papsaus al niet meer zo vaak op tafel in West-Vlaanderen. Het is een heel oud gerecht, bereid met goedkope ingrediënten, typisch voor de armenkeuken. Papsaus wordt al heel lang gemaakt in mijn familie aan moederskant. Mijn overgrootouders werkten lange tijd als seizoenarbeiders in Frankrijk en hadden een groot gezin om te onderhouden.

papsaus-03
Mijn moeder

Ook mijn moeder at papsaus bij haar grootouders. Ze vertelt: Papsaus herinnert aan mijn kindertijd, aan de gezelligheid bij mijn grootouders. Bij de grootouders aan beide kanten was ik altijd zeer welkom, een tweede thuis als mijn ouders gaan werken waren. Ze woonden allebei in dezelfde straat, dus de ideale kinderopvang. Mijn ene grootmoeder kon net iets beter koken. Ze maakte altijd eenvoudige dingen, maar wel met verse groenten uit hun grote groententuin en haar desserts waren uitzonderlijk. Eigenlijk was ze toen al voor op de hedendaagse trends: gewone gezonde maaltijden, waarvan de bereiding weinig tijd vraagt, seizoensproducten, en weinig suiker.

‘s Middags mocht ik van school naar huis om te gaan eten bij mijn grootouders. We aten vaak papsaus: gekookte aardappelen, zacht gekookte eitjes, gestoofde wortelen of sla en papsaus, met fijngesnipperde ajuintjes. Voor de papsaus smolt ze wat boerenboter (in die tijd mocht de boter lichtjes bruin, nu laat ik ze niet meer bruinen) en dan ongesuikerde gerstepap (*) erin, peper en zout en laten opwarmen. De brokjes gerst eruit vissen en zo opeten, was al heel lekker. De saus goten we over onze aardappelen en het eigeel lieten we erin overlopen. Dit alles prakten we dan plat met onze vork, en de groenten lieten we op een apart hoekje liggen. En soms kregen we een klein glaasje bruin tafelbier.

papsaus-06

Als de kinderen klein waren, stond papsaus dikwijls op het menu. Nu maken dochters het nog. Onlangs at ook mijn kleindochter Laura met smaak haar bordje met papsaus op, maar zus Helena vond het maar niks.’

(*) Ongesuikerde gerstepap is te verkrijgen in de supermarkt.

papsaus-05

 

Welke smaakherinnering koester jij?

Please follow and like us: