Drakenbroodjes

Kinderen brengen je vaak op plekken waar je op nooit gedacht had te komen. Bijvoorbeeld op het Michaëlfeest aan zee. Het Michaëlfeest is het eerste jaarfeest van het schooljaar op een Steinerschool. Deze jaarfeesten zijn onlosmakelijk verbonden met de kringloop van de seizoenen. Het Michaëlfeest kondigt het einde van de zomer en het begin van de herfst aan. Tijdens het feest wordt het verhaal van Joris en de draak nagespeeld. De engel Michaël geeft Joris de kracht om de draak te verslaan. Dit feest staat symbool voor het onder ogen zien van je eigen angsten (of draken) en deze proberen te overwinnen.

draken-zussen

En bij een Michaëlfeest hoort ‘drakenbrood’! Op het einde van het feest, als de draak is verslagen, krijgt iedereen een drakenbroodje.

Het uitdelen van het drakenbrood, met de groene draak op de achtergrond

Het recept

Voor ongeveer 8 draken

Wat heb je nodig?

  • 550 g bloem (1/2 bruin en 1/2 wit)
  • 2 koppen melk
  • een zakje droge gist
  • een ei
  • een klontje gesmolten boter
  • een snuifje zout
  • eventueel haver

 

Hoe ga je te werk?

Meng de bloem, de gist en het zout.

Klop het ei in de melk en voeg de boter toe.

Roer het melkmengsel onder de bloem en kneed het deeg goed (ongeveer 3 minuten met de machine en 5 tot 7 minuten met de hand). Deeg om broodjes te maken is steviger van deeg om een brood mee te maken.

Laat het deeg een half uurtje ‘slapen’ onder een vochtige handdoek.

Kneed daarna het deeg opnieuw op een met zonnebloemolie ingewreven bakmat.

Verdeel het deeg in 8 stukjes en laat de kinderen er draken van maken.

Leg de draken met een beetje tussenafstand op een met bakpapier beklede bakplaat.

Je kunt ze versier met haver. Om ervoor te zorgen dat de haver goed blijft plakken, moet de draken eerst insmeren met een beetje water en dan er dan voorzichtig de haver op duwen.

De draken moeten dan nog een half uurtje ‘slapen’ onder een vochtige handdoek. Ondertussen groeien de draken.

Bak de draken daarna 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180° C.

 

draak

Please follow and like us: