Evergemse vlaai

'De Boerenbruiloft' van Pieter Breugel de Oude (1568)

Het seizoen van de kermissen is aangebroken en daar hoort in veel Oost-Vlaamse steden en dorpen een typisch dessert bij: vlaaien. De bekendste zijn ongetwijfeld de Aalsterse vlaaien. Het recept voor vlaaien moet al heel oud zijn. Ze staan bijvoorbeeld afgebeeld op ‘De boerenbruiloft’ Pieter Breugel de Oude schilderde al vlaaien op zijn bekende schilderij uit 1568.

vla v2

Vlaaien worden zelden bij de bakker verkocht, maar thuis gemaakt. Toen er nog niet in elke keuken een oven te vinden was, bracht men de vlaaien wel naar de bakker om af te bakken. Er zijn vele lokale varianten van het recept. Hieronder vind je het recept voor ‘Evergemse vlaai’ van mijn schoonmoeder Francine. Zij kreeg het op haar beurt van haar vriendin Godelieve.

Gebruik voor deze vlaai Lotus speculoosjes, van de bekende Oost-Vlaamse koekjesbakker. Het breken van de koekjes en in stukjes scheuren van de peperkoek is een ideale taak voor kinderen. De kandijsiroop van Candico, een erkend Vlaams streekproduct, geeft de vlaai de donkere bruine kleur.

‘Dan moet alles in een vuurvaste schotel en deze de verhitte oven in. Ondertussen gaat zich reeds de geur door het hele huis verspreiden, de geur van vlaai, van kermis en van boerenbruiloft.’

Uit ‘Eten op zijn Vlaams’, Louis Paul Boon

 

Bij vlaai hoort een tas zwarte koffie. Een plakje vlaai smaakt ook op een boterham.

 

(*) Een Limburgse vlaai is iets heel anders van een Oost-Vlaamse vlaai. Dit is een fruittaart op een licht deeg.

 

Het recept

Voor een vlaai

Wat heb je nodig?

 

Hoe ga je te werk?

Breek de speculoos en de peperkoek in stukjes.

Verwarm de melk en doe er de gebroken koekjes en peperkoek  bij. Al roerend verkruimelen deze in de warme melk. Voeg dan ook  het ei en de bruine suiker toe. Mix eventueel nog eens. Meng tot slot de kandijsiroop bij tot het mengsel een bruine kleur krijgt.

Giet het mengsel in een ingeboterde vorm. Ik gebruikte een vorm met een doorsnede van ongeveer 25 cm en een hoogte van 4 cm. Je kunt het mengsel ook verspreiden over enkele aluminiumbakjes. Meestal wordt vlaai op deze manier op de kermis verkocht.

Bak de vlaai 40 minuten in de oven op 180° Celsius. Laat de vlaai afkoelen in de oven. Door de warmte stijft de vlaai op.

 

Please follow and like us: