Dag kraakverse groenten! (deel 1)

Rode biet, wortelen en bloemkool

Helena denkt dat groenten horen bij een kerk. Iedere vrijdag halen wij immers een groentenpakket af in de Sint-Jozefkerk in de Gentse Rabotwijk. Deze is een van de mooiste depots van Voedselteams. Voedselteams is een netwerk van lokale voedselteams en duurzame producenten.

voedselteam

Voor mij is het kopen van een groentenpakket via Voedselteams is een bewuste keuze. De biologisch-dynamische boerderij De Zonnekouter (Machelen-aan-de-Leie) stelt het pakket samen met groenten van de eigen boerderij of bioboeren uit de omgeving. Dit zorgt ervoor dat er weinig of geen tussenschakels zijn. De groenten leggen geen lange omzwervingen af in vrachtwagens, opslagplaatsen en koelcellen, maar komen van het veld op je bord terecht. De landbouwer krijgt een eerlijke prijs voor zijn product. Op deze manier bied je kleinschalige landbouw in Vlaanderen een toekomstperspectief. Een nieuwsbrief vertelt wat er op en rond het veld gebeurt. Op deze manier voel ik me verbonden met de producten die ik eet. Het is niet zomaar een bloemkool, maar een bloemkool die met liefde en aandacht geteeld is.

Bloemkool
Bloemkool

Het aanbod in het groentenpakket is seizoensgebonden en varieert wekelijks. Seizoensgroenten en -fruit smaken beter, zijn goedkoper en beter voor het milieu. Bovendien zorgt het eten van seizoensgroenten en –fruit ervoor dat je lichaam precies krijgt wat het nodig heeft: in de lente frisse, groene groenten (bv. spinazie, sla, radijzen), verkoelend voedsel (bv. komkommer, tomaat, sla) in de zomer, aardend voedsel (bv.pompoen, wortels, pastinaak) in de herfst en stevige, verwarmende kost (bv. kolen, stoofpotjes) in de winter.

Het is fijn om doorheen de seizoenen nieuwe groenten te leren kennen of ‘vergeten groenten’ te herontdekken. Ik geniet ervan om te experimenteren en op zoek te gaan naar een passend recept. En als de inspiratie ontbreekt, vind je enkele recepten bij het pakket.

 

Ik kijk er alvast naar uit om te proeven van de bloemkool, wortelen, spinazie, rode biet en sla in ons pakket! In de blogpost ‘Dag kraakverse groenten!’ (deel 2) lees je op welke manier ze bij ons op tafel gekomen zijn.

Spinazie
Spinazie

 

Praktisch

Wortelen
Wortelen

Je kiest voor een klein of een groot groentenpakket, een fruitpakket of een gemengd pakket (groenten en fruit). Aan het begin van het jaar kan je ook een jaarabonnement nemen.

  • Om te bestellen bij Voedselteams moet je lid zijn. Hier vind je een overzicht van de Voedselteams in je buurt.
  • Je bestelt je groenten (en/of andere producten) een week vooraf. Iedere week bestellen hoeft niet, maar dat zorgt wel voor inkomenszekerheid voor de producent.
  • De producent stelt een pakket samen.
  • Op woensdag kan je op website van de producent lezen wat er in je pakket zal zitten.
  • Op vrijdag haal je je bestelling af.
Kropsla
Kropsla
Please follow and like us: