Granola met noten en zaden

‘Granola’ zijn knapperige in de oven gebakken granen, zaden en noten. Goed voor een gezond ontbijt of tussendoortje. Je eet granola met melk, yoghurt of platte kaas en eventueel fruit. Schijfjes banaan en een geraspte appel zijn mijn favoriet. Laagjes granola afgewisseld met laagjes bessen of granaatappel en Griekse yoghurt zijn een verrassend dessertje.

Havervlokken zijn het hoofdingrediënt van deze granola. In dit recept gebruik ik walnoten die we in de herfst verzameld hebben onder de boom in de tuin van meme Francine. Je kan de noten lang bewaren als je ze mooi uitgespreid laat drogen in een kartonnen fruitkistje of een mand. Eenmaal gedroogd, bewaar je ze in broodzakken.

Noten kraken

Doorheen de havervlokken meng ik zonnebloem- en pompoenpitten. In de keukenkast staat altijd een pot pompoenpitten en zonnebloempitten. In een droge pan geroosterde pitten zijn niet alleen lekker op een slaatje, pasta of groenten, maar ook als snack. Met enkele druppels sojasaus erbij krijgen ze een licht zoute smaak. Enkele druppels honing geven dan weer een zoete smaak.

nootjes (1)

Met dit recept kan je meteen een voorraadje granola maken. Eenmaal je het basisrecept onder de knie hebt kan je variëren met je lievelingsingrediënten. Hierbij is het wel belangrijk om ongeveer dezelfde verhouding noten een zaden te gebruiken en niet te veel verschillende ingrediënten toe te voegen.

 

Het recept

Wat heb je nodig?

Maak meteen een voorraadje granola. Deze hoeveelheden zijn voor een grote bokaal granola.

  • 2 koppen havervlokken
  • 1 kop gepelde walnoten
  • 3 eetlepels zonnebloempitten
  • 3 eetlepels pompoenpitten
  • 1 – 3 lepels honing (of esdoornsiroop)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/4 kop appelsap
  • 1/2 kop rozijnen

 

Hoe ga je te werk?

Breek de noten met je handen in kleine stukjes of gebruik een vijzel.

Meng de haver, de noten, de zonnebloem- en pompoenpitten en het kaneel in een kom.

Maak het droge mengsel vochtig met het appelsap.

Voeg de honing toe als het appelsap goed opgenomen is.

Bekleed een ovenplaat met bakpapier.

Stort het mengsel op de ovenplaat en spreid het uit tot een laagje van ongeveer 0,5 tot 1 cm.

Zet de plaat een half uur in de oven op 180°C.

Haal na 10 minuten de ovenplaat uit de oven en roer de granen om met een houten lepel. Zet daarna de plaat weer in de over en doe hetzelfde na 10 minuten. Zo vermijd je dat de granola verbrandt.

Laat de granola na het bakken verder drogen terwijl de oven op een kier staat.

Meng de rozijnen door de granola.

 

Je bewaart granola in een afgesloten glazen pot.

 

Please follow and like us: